Nidai Güngördü

Girne Belediye Başkanı

Yerel Gündem dergisinin 1. sayısında yayımlanmıştır

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’yü daha yakından tanıyıp, Girne’yi ve hedeflerini konuştuk. Girne Belediyesi’nin bir iştiraki olan BELPAZ hakkında da bilgi veren Güngördü, hedeflerini anlatırken bir de çağrıda bulundu:

                                               “Kentimizi sahiplenelim”

“Direkt insana dokunmanın verdiği çok önemli bir haz ve mutluluk…”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü kimdir? Bize biraz kendinizden bahser misiniz? Kariyeriniz ile ilgili süreç konusunda okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Nidai Güngördü: 1958 Limasol doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Limasol’da aldım, Girne Anafartalar Lisesi’ni tamamladıktan sonra, Yüksek Öğrenim için Ankara’ya gittim. Gazi Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldum. Kıbrıs’a döndüm. Askerlik sonrası Nisan 1985’te Girne Belediyesi’nde işe başladım. İnşaat Mühendisi olarak başladığım bu görevime, sırasıyla İmar İşleri Şube Amiri,  Su İşleri Şube Amiri, Kanalizasyon İşleri Şube Amiri olarak devam ettim. 1995 yılında da Belediye Müdürü olarak atandım. 2010 yılında ise politikaya atıldım. 2014 ve 2018 olmak üzere iki kez belediye başkanlığına seçildim. Evliyim. İki çocuğum var. İyi derecede Rumca ve İngilizce biliyorum. Ve 35 yıllık bir belediyecilik deneyimim var.

Belediye Başkanlığı zor mu peki? Ne gibi sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz? Ya da görevinizin size keyif verdiği anlar nelerdir?

Nidai Güngördü: Belediye Başkanlığı zor değil. Bunu samimi olarak ve içten söylüyorum. Eğer organizasyonunuzu doğru tamamlarsanız, şimdiki gibi belediye meclis üyeleriniz varsa, yönetimde iyi bir bir ekip, bölümlerde fedakarlık yapabilecek, kentini, insanını, yurdunu seven insanlar varsa başkana çok az görev düşer. Direkt insana dokunmanın verdiği çok önemli bir haz ve mutluluk var. Şehirde yaptığınız küçük bir değişikliğin bile fark edilmesi sizi çok mutlu eder. Örneğin bir çocuk parkı yapıyorsunuz. Oraya gittiğinizde çocuklar gelip size sarılıyor. Bir okula gidersiniz, yaptığınız bir katkıdan dolayı öğretmenler, müdürler, öğrenciler size teşekkür eder. Sevilen, iyi bir sanatçı getirdiğinizde, insanlar çıkışta sizi tebrik eder.

“Şehirde orantısız bir güç var… Nüfusumuz 100 Bin…”

Sıkıntılarımız ise Girne özelinde… Şehrin kaldırma kapasitesi üzerinde iş var. Biz 33 bin 200 kişiye göre devlet katkısı alıyoruz. Yine bu rakama göre personel örgütlenmemiz var. Son 8-9 yıldır nüfus sayımı yapılmadı. Kentin gerçekçi nüfusunun aslında 90-100 bin olduğu günlerden geçmekteyiz. Dolayısıyla gerek maddi durumumuz, gerekse belediye açısından personel örgütlenmemiz, bu mücadelede bir miktar sıkıntı yaşamamıza neden oluyor. Şehirde orantısız bir güç var. Üniversitelerde 20 bin civarı öğrenci olduğuna inanıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) ziyaret eden 100 kişiden 88’i Girne’yi de ziyaret eder.  Ancak bu orantısız güce rağmen şehirde çok doğru işler yapıyoruz. 2-3 olan yeşil alan sayısı, son 5-6 yılda 20-22 civarı yeşil alana çıkmıştır. Hayvan Barınağı, Sanat Galerisi, Kent Müzesi yoktu. Bandabulya arkasındaki yıkık kuleyi tamir ettik. 145 yıl sonra o yıkık kule, kent yaşamına kazandırıldı. Şu anda içinde bulunduğumuz Sanat Galerisi, 1938 yılında inşaa edildi. 1960’a kadar elektrik trafo merkezi olarak kullanıldı, 2017’de biz burayı restore ederek hizmete açtık. Bu da bizim için çok önemlidir. Yaptıklarımız bu orantısız güce göre çok önemlidir. Yapamadıklarımız ise içimizde bir uhdedir. 1 olan halk plajı sayısını 2’ye çıkardık. Mevcut Kervansaray Halk Plajı’nı 5 yıl içinde iki kez revize ettik. Terminalde yıkılmak üzere olan Kültür-Sanat Merkezi’ni Oda Tiyatrosu’na çevirdik. Tiyatro ekiplerimizi geliştirdik. Yıllardan sonra ilk kez Oda Orkestrası’nı kurduk. Zeytin Festivali artık sadece KKTC’de değil, dünyada bir markadır. Girne Belediyesi’nin düzenlediği karikatür yarışmasına 67 ülkeden bin 18 eser gelebiliyorsa, bu çok önemlidir. Burada Karikatürcüler Derneği’nin çok önemli bir etkisi olduğuna inanıyorum. Jürimiz sadece Türkiye ve Kıbrıslı üyelerden değil, uluslararası bir jüridir. Dünyadaki diğer karikatürstlerden gelen geri dönüşler çok olumlu…

“Çok büyük bir cesaret örneği gösterdik”

Mutlu olduğum, en önemli kalıcı iş ise bina falan değil, İmar Planı’dır. Biz çok büyük bir cesaret örneği göstererek, 10 katlı binaları 5 kata indirdik. Trafik yükü, yeşil alan miktarı, yaya ve kalıdırımlar açısından bu çok önemlidir. 48 ayda yaptığımız en önemli iş, 23 ayımızı harcayarak yapıtığımız Girne-Çatalköy İmar Planı’dır. KKTC’de ilk kez 2 farklı belediye meclisi tek çatı altında toplanarak bir imar planı yaptı. Bu sayede Girne ve Çatalköy’de 20 yıl içinde yeni bir üniversiteye ve 5 yıldızlı otele izin verilmeyecek. Köy merkezlerine öğrenci yurtları yapılamayacak. Çok uğraştık, çok efor harcadık. 500 bin TL harcayarak ekipler oluşturduk. Çalışmalar neticesinde ulaştığımız bulgularla çok gerçekçi bir plan yaptık. Bundan sonraki 20 yılda da inşallah daha iyileri yapılır…

“… Arıtma Tesisi, Trafik, Kent Parkı…”

Girne Belediye Başkanı olarak kente hizmet için ileriye dönük hedefleriniz nelerdir?

Nidai Güngördü: 3 tane en can alıcı hedef nokta var. Birincisi Arıtma Tesisi’nin ıslah edilmesi. Bunun sorumluluğu bizde ama sadece bizde değil. İşin içerisinde Turizm Bakanlığı da olmalı. Çünkü bu tesisler turistik tesisler. Kirlilik çoğu zaman onlardan kaynaklanıyor. Paket arıtma sistemlerinden vazgeçip, merkezi arıtma sistemine geçmemiz lazım. 20 bin olan arıtma kapasitesini, bugünkü oranlara göre 80 bine göre yeniden dizayn etmemiz lazım. Oteller de elini taşın altına koyup katkıda bulunmalı. Turizm Bakanlığı da bir miktar para aktarmak zorundadır. Çünkü Akdeniz sadece bizim değil. Oluşacak bir kirliliğin etkisi büyük olur.

İkinci sorunumuz ise trafik… Bunu belediyenin tek başına çözmesi mümkün değil. Doğu çevre yolu olmadığı sürece, bizim şehir içindeki düzenlemeyi yapmamız mümkün değildir. İmar Planı gibi ilk 48 ayda trafik ulaşım planını yapan tek belediye Girne’dir. Çok önemli ekiplerle çalışıyoruz.

Bir diğer soruna bakacak olursak, o da bu şehrin boğulmuş olmasıdır. İmar Planı’na başladığımız zaman, kişi başına düşen yeşil alan miktarı 3m2 idi, bugün bunu %6’lara çekerek iki katına ulaşmaya çalışıyoruz. Çağdaş ülkelerde bu oran 10-12 m2’dir. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığı ile çok ciddi temaslarımız var. Şehre çok yakın bir noktada tespit ettiğimiz 25 dönümlük bir araziyi bize tesis etmeleri halinde bir kent parkı yapmak istiyoruz. Burada önemli olan günlük koşuşturmalar içerisinde insanlarımızı nefes alabileceği noktalara çekebilmek. Bununla kent yaşamına farklı bir boyut getirmek istiyoruz.

“Nüfus sayımı olmadı diye hizmetler engellenemez”

“BELPAZ bir ihtiyaçtır, çok önemlidir”

Peki çalışmalarınızda belediyeye ait bir kuruluş olan BELPAZ’ın rolü nedir?

Nidai Güngördü: Belediyeler Yasası’nda her belediyenin nüfusuna göre ne kadar personel çalıştıracağı bellidir. Girne Belediyesi’nin kadrolu olarak memur ve işçi sayısı 220 kişiyi geçemez. Ancak nüfusumuz 100 bin. Nüfus sayımı olmadı diye hizmetler engellenemez. BELPAZ bu nedenle ihtiyaçtır. Girne Belediyesi iştirakidir. Yüzde 99’u Girne Belediyesi’nin, yüzde 1’i de K. T. Belediyeler Birliği’nindir. Buradan daha çok işçilik hizmeti, bazen de araç hizmeti satın alıyoruz. Şehirdeki temizlik ve düzeni BELPAZ’ın varlığıyla birlikte belediye personeli sürdürüyor. BELPAZ olmasa çok ciddi bir sıkıntı yaşanır, desteği önemli…

BELPAZ’ın kuruluş sürecinden biraz bahseder misiniz? Neler söyleyebilirsiniz?

Nidai Güngördü: BELPAZ, 2006 yılında şehir merkezinde atıl durumda olan bandabulyanın işletilmesiyle fikriyle ortaya çıkmıştı. BELPAZ Belediye Pazarı olarak kuruldu. Özellikle, 2011 yılından sonra hiç sayım yapılmaması, şirketin istikametini ve yönünü belediyeye daha çok işçilik hizmeti satma yönünde değiştirdi. Çıkış noktası belli bir işletmeyi yapmaktı ancak tüzüklerinde ve kuruluşunda bunlar da olduğu için şimdi geldiğimiz noktada BELPAZ’ın kente yaptığı hizmetlerden memnunum.

Şirketin idari yapısından biraz söz eder misiniz? Belediye Meclisi üyelerinin idarede rolü var mıdır?

Nidai Güngördü: Hayır yoktur. Fasıl 113’e göre kurulmuş bir şirkettir. Şirketler Yasası’na göre… Şirketler Mukayyitliği’nin denetimindedir. Dışardan bir muhasebecimiz var. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı benim. Önemli prensip kararları dışında, şirketin işlerine direkt karışmam. Şirketin bir direktörü ve bir sekreteri var. Önemli kararlarda karar defterine yazılır ve o zaman bana bilgi verilir. Şirket de gelen talepleri bir çalışma prensibi içerisinde yerine getirmeye çalışır. Belediye Meclis Üyeleri üst yönetim organıdır ancak onlar genel konulara katılarak fikir ve düşüncelerini söylerler. Zaman zaman direktör veya sekreterden BELPAZ hakkında 6 aylık, 1 yıllık rapor isteme hakkına sahiptirler.

Personel sayısı nedir?

Nidai Güngördü: Personel sayısı 240… Çalışanların sigortaları eksiksiz olarak yatırılıp, maaşları ve ek mesaileri ödenmektedir. Günün koşullarına göre maaş ve ücretleri güncellenir. Şirketin yıllık cirosu 18 Milyon TL’dir.  Şeffaf, hesap verebilir ve hiç bir işçisini sosyal hakları ve yatırımları açısından mağdur etmeyen bir kuruluş. Yaz aylarında öğrenciler de çalışıyor. Lise son veya üniversite öğrencileri. Çocuklar şantiyeye girdikleri andan itibaren sigortalıdırlar.

Röportajımız sırasında bize eşlik eden BELPAZ Direktörü Erdoğan Tansoy‘dan da şirket hakkında bilgi alıyoruz…

Diğer belediyelere verdiği hizmet alanındaki rolü nedir?  Belediyeler dışında başka hizmet alanları var mı?

Erdoğan Tansoy: Şirket, Girne Belediyesi dışındaki belediyelere de hizmet veriyor. 2014’ten sonra girişilen yatırımla ekipman sayısı olarak bir artırıma gidildi. 2014 Haziran’ında devralındığında şirketin 200 Bin TL’lik bir mal varlığı vardı. Bugün geldiğimiz noktada bu rakam 3.5 Milyon TL’ye ulaştı.Boya, yol çizgi araçları, elektrikli temizlik araçları alındı ve bu araçlar da Girne Belediyesi dışındaki belediyelere de hizmet veriyor. Karayollarına dahi iş yaptık. Özel şahıslara da yapıyoruz. Örneğin son olarak Lefkoşa-Girne anayolunun çizgilerini, bordür boyalarını, Güzelyurt ve Beyarmudu’ndaki festival kortej alanlarının boyaları yapıldı.

Peki şirketin geleceği ile ilgili süreçte ne gibi hedefler vardır?

Nidai Güngördü: Şirketin pozisyonu Belediyeler Reformu, Belediyeler Değişiklik Yasası ve nüfus sayımıyla da ilgilidir. Bu nüfus sayımı olursa biz BELPAZ’ı teknik bir şirket olarak görmek istiyoruz. Orada yetişen çocukları, belediye bünyesine alabiliriz. Çünkü nüfus buna müsaade edecek. Tabi belediyenin atama sınav tüzüğü de önemli… Bu da olursa bu çocukların çoğu belediye bünyesine girebilecek. Burada, tamamen profesyonel hizmet veren bir teknik ekip oluşacak. Az araç, az insan, ama kaliteli hizmet veren bir şirket. Burayı teknik olarak ayırısak, site veya otellere de teklifler verilebilecek noktaya gelinebilir. Vatandaşlardan da çok talep var.

“Girne çok önemli bir şehir… Kentimizi sahiplenelim”

Son olarak okuyucularımıza ne mesaj vermek istersiniz?

Nidai Güngördü: Girne özellikli, güzel bir yer… Akdeniz’in incisi. Bu coğrafyada, doğasıyla, tabiatıyla, tarihi değerleriyle en önemli şehirlerden biri… Bu şehirde görev yapmak gerçekten mutluluk ve gurur verici… Biz bu kenti, mümkün olduğu kadar aldığımız noktadan daha ileri bir noktaya götürmek için çalışıyoruz. Kentteki bütün eksikliklerin farkındayız. Bunları da yavaş yavaş yerine getirmeye çalışıyoruz. Sanat Galerisi, Kent Müzesi, Hayvan Barınağı ile eski eserlere sahip çıkarak, Turizm Bakanlığı ile Antik Liman’da bir takım düzenlemeler yaparak kentimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. İnsanlardan beklentimiz ve çağrım, kenti sahiplenerek, yapılan bu hizmetlerin korunmasına yönelik bize yardımcı olmaları… Temizlik konusu da önemli.. 100 bin kişinin kirlettiği bir şehri, 100 kişinin temizlemesi mümkün değil. En iyi temizlik kirletmemektir prensibiyle hareket edilmeli. İnsanlarımız, Girne ile ilgili düşünce ve görüşlerini bizlere aktarabilirler. 3 yılda 2 kez kent kurultayı yaptık. Önümüzdeki yıl da yapılacak. Bu ağırlıkla imar ve trafik konulu olacak. İnsanları burada da demokratik katılımcılığa davet edeceğiz. Kurultaylarda ayrıca, gençlik ve çocuk komiteleri kurulacak. Oluşacak karma komitelerde çocuklar ve gençler şehirde görmek istediklerini bize iletecekler. SOS ile de çok ciddi çalışmalar içindeyiz. Kentte herkesi kucaklayan bir politika yaratmaya çalışıyoruz. Ortak akla inanıyoruz. Girne’yi tek başımıza değil, şehir halkıyla birlikte, duyarlı olan herkesle birlikte yönetmeye talibiz. Aynı zamanda, belediye personeline, emekçilerine ve belediye meclis üyelerimize de ayrı ayrı teşekkür etmek isterim.

Erdoğan Tansoy: Bizler de Girne Belediyesi’ne destek olup, Girne halkına daha kaliteli hizmet etmeyi sürdürmek istiyoruz.