Su Tüzüğü Resmi Gazete’de yayımlandı; Belediyeler Birliği uyardı!

Kıbrıs Postası‘na konuşan Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, “su tek elden yönetilmeli, her saniye aleyhimize işliyor” dedi.

Su İşleri Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasası altında “İçme Suyu ve Zirai Suyun Kullanımı, Dağıtımı ve Hak Sahipliği ile Ücret Tarifelerinin Saptanması ve Tahsiline İlişkin Kurallar Tüzüğü” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yerel su kaynaklarını, su tesislerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyu kapsayan tüzüğün amacı; içme suyu ve zirai suyun kullanımı, dağıtımı ve hak sahipliği ile ücret tarifelerinin saptanması ve tahsiline ilişkin kuralların belirlenmesi…

Tüzükte, belediyelerin abonelerine sağlayacağı suyun ücret tarifesinin devletin onayına tabii olduğu ve belediyelerin devlete ödeyeceği ücret tarifesinin daire tarafından belirleneceği yer alıyor.

Belediyeler tarafından içme suyu için ödenecek ücrete ilişkin maddenin ikinci fıkrasında, dairenin belediyelere verilen içme suyu miktarını ana depo, depo giriş ve/veya çıkışlarına ve/veya şebekelerinin belli yerlerine takılacak sayaçlarla ölçeceği ve dairenin sayaçlarda geçen içme suyu miktarını metre küp cinsinden tutanakla kayıt altına alacağı belirtiliyor, Belediyeler metre küpe 2.30 ödeyecek Tüzükte, Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun ulaştırıldığı yerlerde belediyelere uygulanacak içme suyu ücret tarifesine ilişkin şu bilgi veriliyor:

“Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun yukarıdaki ikinci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına belediyeler tarafından ödenecek birim fiyat ücret tarifesi metre küpü 230 TL. Türkiye Cumhuriyetinden temin edilen suyun ulaşmasına rağmen yerel su kaynaklarından su sağlamaya devam eden belediyeler tarafından, yukarıdaki ikinci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret tarifesi metre küpü 2.30 TL. Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun ulaşmadığı yellerde belediyelere uygulanacak içme suyu ücret tarifesi; Kullanım hakkı devredilen ve işletmesi belediyeler tarafından yapılan, yerel su kaynaklarından su sağlayan belediyeler yukarıdaki ikinci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret tarifesi metre küpü 1.00 TL. Kullanım hakkı devredilmeyen ve işletmesi daire tarafından yapılan yerel su kaynaklarından su sağlanan belediyeler yukarıdaki ikinci fıkrada belirtilen yöntemlerle ölçülen su miktarına ödenecek ücret tarifesi metre küpü 1.80 TL’dir”

Zirai su abonelerine daire tarafından uygulanan ücret tarifesi ise şöyle:

“Yerel su kaynaklarına ödenecek ücret tarifesi metreküpü 0.95 TL Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen su için ödenecek ücret tarifesi metreküpü 0.95 TL”

Özçınar: “Su tek elden yönetilmeli…”

Kıbrıs Postası’na konuşan K.T. Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ülkedeki belediyelerin geneli küçük olduğu için arıza, bakım, onarım gibi bazı yan maliyetler yüksek oluyor. Muafiyetler de var. Belediyeler sudan kâr elde etmiyor. Ülkedeki su yönetiminin tek elden yönetilmesi gerekir. Eğer bu sorun çözülmezse geçen her saniye belediyelerin aleyhine işliyor. Belediyeler verdikleri hizmetin karşılığını alamıyor. Nüfusu çok olan yerler daha avantajlı… Örneğin; 5 bin kişilik bir yerden alınan su ücreti ile, 100 bin kişinin yaşadığı bir yer düşündüğümüzde kişi başına alınan su ücreti nüfusu çok olan yerde daha çoktur, bu da belediyenin avantajınadır. Ülke genelinde tahsilat oranı yüzde 60-70. Ödeme alışkanlığımız yok. ön ödemeli, yani kartlı sisteme geçilip personel tasarrufu sağlanmalı. Eğer belediyelerin yaşamasını istiyorsak, herkes belediyelere sahip çıkmalı.”