Gazimağusa Belediyesi, DAÜ Mimarlık Fakültesi ve Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi’nin işbirliğinde yapılacak olan Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Risklerinin Azaltılması Çalıştayı’nın basın toplantısı bugün saat 10:00’da Gazimağusa Belediyesinde yapıldı. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Müjdem Vural, DAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Dr. Sibel Dinçyürek ve Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi Sorumlusu Emirali Evcimen ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Risklerinin Azaltılması Çalıştayı, 17 Mayıs Cuma Günü 09:30-17:00 saatleri arasında uzmanların katılımıyla Arkın Palm Beach Hotel’de yapılıyor. Gazimağusa Belediyesi, Engelliler Haftası nedeniyle ülkemizde çalıştay yapılmayan bir konu olan afet durumunda özel gereksinimli bireylerin risklerinin azaltılması ve veri tabanı oluşturulmasını hedefliyor.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, Engelliler Haftası nedeniyle Gazimağusa Belediyesi, DAÜ Mimarlık Fakültesi, Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi ile işbirliğinde çok güzel bir organizasyon yapacaklarını ifade etti. Başkan İsmail Arter,  Şubat ayında Eskişehir’de çok geniş kapsamlı yapılan çalıştaya belediye ekibinin katıldığını hatırlatarak, Kıbrıs’ta da benzer bir çalıştayın yapılmasına karar verdiklerini söyledi. Başkan İsmail Arter, “Doğal afetler yaşandıktan sonra her zaman keşke bu önlem alınsaydı” diye konuşulduğunu ancak felaketlerle karşılaşmadan önce ne tedbirler alınacağının önemli olduğunu, yapacakları çalıştayın temel mantığının bu olduğuna dikkat çekti. Ülkemizin deprem bölgesinde olduğunu, deprem olmamasının tedbir alınmayacak anlamına gelmediğini ifade eden Başkan Arter, yangınlar ve bu yıl yaşadığımız sel felaketlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini, bu gibi durumlarda özel gereksinimli bireyler için neler yapılabileceği konusunda veri tabanı oluşturulmasını hedeflediklerini kaydetti. Başkan İsmail Arter, Gazimağusa özelinde yapılacak çalıştayın konusu ve aciliyetinin ülke genelini de kapsadığını, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklara da davet yaptıklarını, ülkenin genelindeki özel gereksinimli bireylerin ne gibi tedbirlerle korunacağına yönelik yapılacak çalıştaya ilgili kurum kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin katılması çağrısı yaptı. Çalıştayda ülkemizde özel gereksinimli olan kişi sayısı, ne gibi ihtiyaçları olduğu, felaket anında yardıma muhtaç olan engelliler, yaşlılar, çocuklar hatta hamilelerin de bu çalıştaya dahil edilebileceğini söyleyen Başkan Arter, istatistiki rakamların toplanmasının ilk iş olacağını, ardından eğitim aşamasına geçileceğini söyledi. Konunun başından beri birlikte çalıştıkları Doç. Dr. Sibel Dinçyürek, Emirali Evcimen ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Müjdem Vural’a teşekkür eden Başkan İsmail Arter, “bu tür afetlerle inşallah karşılaşmayız ancak biz tedbirimizi almak durumundayız, herkesin ilgi gösterip çalıştaya katkı koymasını temenni ederim. Çalıştayın ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

Do. Dr. Sibel Dinçyürek ise çalıştayın bireylerin ortak bir konu üzerinde çalışmalarını, düşünmelerini ve öğrenmelerini sağlayan uygulamalı bilimsel bir öğretim tekniği olduğunu, literatürü taradıklarını ve KKTC’de bu konuda yapılan bazı çalışmalara rastladıklarını, ancak özel gereksinimli bireyler için afet risklerinin azaltılmasıyla ilgili herhangi bir çalışmaya rastlamadıklarını ve böyle bir etkinliğin ivedi ve acilen yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Dinçyürek, çalıştayın ortaya koyacağı sonuçların hem insanımız hem kurum kuruluş hem de araştırmacılara önemli katkılar yapacağını söyleyerek, 4 uzman konuğun açılış konuşmalarından sonra yaklaşık 75 kişilik katılımla çalıştayın gerçekleşeceğini ifade etti.