Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyun yönetimi konusunda belediyelerin altından kalkamayacağı bir durumun olmadığına inandığını belirterek, “Belediyelerin bu işin içinde olması gerektiğini söylüyorum. Belediyeler eliyle bu işin yürütülmesi sıcak baktığım bir olgudur. Hükümet ve diğer bu konuyla ilgili olan tarafların da bu konuya sıcak bakması doğru olur” dedi.

Akıncı, elbirliğiyle bu işin geciktirilmeden gündeme alınıp sonuçlandırılmasının önemine işaret ederek, su projesinin sonuçlanmak ve yaşam bulmak üzere olduğuna dikkat çekti; suyun toplum için olduğunu, toplumla en iç içe olan kurumların da belediyeler olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkedeki belediyelerin birlik çatısı altında su konusuyla ilgili bir araya gelmesini; “belediyeler bakımından son yılların en önemli atılımlarından biri” olarak değerlendirdiğini belirtti, ayrıca Türkiye’den gelecek su yanında ülkeye düşen her damla suyun muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli başkanlığındaki Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) heyetini kabul etti.

KTBB Başkanı Benli’ye ziyaret sırasında LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile Türkiye’den gelecek suyun idaresi için oluşturulan “KKTC BESKİ” şirketi yetkilileri ve suyun yönetimi konusunda hazırlanan “Stratejik İşletme Planı” kitapçığını hazırlayan uzmanlar da eşlik etti.

BENLİ: “HEDEF SUYUN HALKA EN İYİ KALİTE VE FİYATTA VERİLMESİ”

Ahmet Benli, Cumhurbaşkanlığı Toplantı Salonunda yer alan görüşmede yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya suyun yönetimi konusunda sunum yapmak üzere ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, Akıncı’ya bu konuda hazırlanan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçme ve Kullanım Suyu ile Atık Su Yönetimi Projesi, Stratejik İşletme Planı” kitapçığını sundu.

Benli, Türkiye’den KKTC’ye getirilecek suyun yönetimine belediyelerin talip olduğunu ve bu konuda zaten yasaların belediyelere görev verdiğini ifade ederek, bu yönde uzmanların katılımıyla bilimsel, profesyonel ve katılımcı bir proje geliştirdiklerini kaydetti.

Bu projenin üretilmesindeki temel maksadın; içme, kullanma suyunu en etkin şekilde kullanıp doğaya en sağlıklı şekilde dönüşümünü sağlamak olduğunu belirten Benli, bu hizmeti verirken de halkın vazgeçilmezi olan suyun halka en iyi kalite ve fiyatta verilmesinin hedeflendiğini söyledi.

HARMANCI: “PROJE BELEDİYELERİN DEVAMI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da, LTB olarak KTBB yönetiminde olmasalar da birliğin ortaya koyduğu katkıya hemfikir olduklarını belirterek, bilimsel metotlar ve çalışma yöntemiyle tüm belediyelerin hem kaliteli suyu yurttaşlarıyla tanıştırması, hem de bunun yönetilebilir olduğunu ispatlamak üzere bu projeyi geliştirdiğini kaydetti.

Harmancı, belediyelerin suyun yönetimi alanındaki kapasitesi ve başarısının projede detaylandırıldığını ve bu proje hayata geçerse bunun ispatlanacağına inandığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bizler rutin koşulların rutin belediyeleri değiliz. O yüzden belediyelerimiz yarattığı BESKİ modeli, belediyelerimizin altyapı yatırımlarını gerçekleştirebileceği ve suyu yönetebileceği bir projedir. Bu yüzden bu proje belediyelerimizin hayatlarının devamı için oldukça önemlidir.”

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da sözüne, suyun yönetiminden önce su konusuna değinerek başlamak istediğini belirterek, Türkiye’den KKTC’ye suyun gelmesinin önemli bir olay olduğunu ancak ondan daha da önemlisinin; ülkeye düşen her damla suyun muhafaza edilmesi olduğunu vurguladı.

“ASIL OLAN KENDİ SUYUMUZA SAHİP ÇIKMAK”

Akıncı, asıl olanın; “kendi suyumuza, bu topraklardaki suya sahip çıkmak, onun heba olmasını önlemek ve bu topraklara düşen her damlanın bir şekilde muhafazasını sağlamak” olduğunu belirterek, “Bu Türkiye’den gelecek su projesini benimsememek değildir, tam tersine ‘o da olsun ama asıl önemli olanın ne olduğunun da bilincinde olalım’ şeklinde bir yaklaşımımdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den gelecek su projesinde 52 kilometrelik su borusunun döşendiğini, yılda 75 milyon metreküp suyun akacağını ifade ederek, bu büyük potansiyelin iyi yönetilmesinin gerektiğini kaydetti.

“BELEDİYELERİMİZ NİYE BU SUYU YÖNETEMESİN”

Akıncı, ülkede 28 belediye bulunduğunu, bu belediyelerin birliğinin olduğunu, yıllardır bu işi yaptıklarını, bu çerçevede “niye bu suyu da yönetmesinler” konusunu düşünmenin bile “abes” olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Boş oturmayıp, bir araya gelip ‘biz bu işte varız, işte projemiz’ demek gerekirdi. Bunu yaptığınız için sizi kutlarım. Bunu düşünmek, bunu yaratmak önemliydi.

Yıllar önce belediye başkanlığı yaptım, belediyeler birliğinin kuruluşunda bulundum, 3 yıl kurucu başkanlığını yaptım. O tarihlerde belediyeler ekmek konusunda bir araya geldi ve başarılı işler başardı. Şimdi de su konusunda bir araya geldi. Su temel ihtiyaç, su hayattır. Hayatımızın idamesinde de belediyelere çok büyük görevler düşmektedir.

“BU İŞİN ALTINDAN KALKILAMAYACAK BİR DURUM OLMADIĞI KANAATİNDEYİM”

Bu konunun popülizmden uzak, gerçekçi, sürdürülebilir olması çok çok önemli. Bu proje üretilirken yanınıza uzman ve tecrübeli kişileri de aldınız. Dolayısıyla bu işin altından kalkılamayacak gibi bir durum olmadığı kanaatindeyim.

Bu konu hangi düzeyde açılırsa açılsın ben belediyelerin de bu işin içinde olması gerektiğini söyledim, seçilmeden önce de, sonra da söyledim. Dolayısıyla belediyeler eliyle bu işin yürütülmesi benim de sıcak baktığım bir olgudur. Prensip olarak bunu söyleyebilirim. Tabii ki sunumda gözüme çarpan eksiklikler olursa bunu konuşuruz. Ama işin prensibi doğrudur diye düşünüyorum.

“BU İŞİ GECİKTİRMEDEN SONUÇLANDIRMAK GEREKİR”

Hükümetin de bu konuya sıcak bakacağına inanmak isterim ve diğer bu konuyla ilgili olan tarafların da bu konuya sıcak bakması doğru olur ve elbirliğiyle bu işi geciktirmeden gündeme alıp sonuçlandırmak gerekir.”

Akıncı, projenin sonuçlanmak ve yaşam bulmak üzere olduğunu, dolayısıyla hazırlıkların bir an önce bitmesi ve toplumun da bunun olabilirliliğini ve doğru bir şekilde yapılabileceğini de görebilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

“BU İŞİ EN İYİ YAPACAK OLAN BELEDİYELERDİR”

Suyun toplum için olduğuna, toplumla en iç içe olan kuruluşların da belediyeler olduğuna dikkat çeken Akıncı, “Belediyeler kadar hayatın içinde ve toplumla iç içe, her gün her saat toplumun nabzını tutan başka bir kuruluş yoktur. Dolayısıyla bu işi en iyi yapacak olanın belediyeler olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkedeki belediyelerin birlik çatısı altında su konusuyla ilgili bir araya gelmesini; “belediyeler bakımından son yılların en önemli atılımlarından biri” olarak değerlendirdiğini de belirtti ve belediyelere başarılar diledi.