Gazimağusa Kaymakalığı ile Gazimağusa Belediyesinin ortaklığında kurulan Gazimağusa Kent Konseyi 11 Ekim Cuma günü saat 14:00’da kurum-kuruluş, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin geniş katılımıyla ilk toplantısını yaptı. İlk toplantı katılımcıları bilgilendirme toplantısı olarak yapılırken, bundan sonraki adımda sağlık, ekonomi, eğitim gibi farklı alanlarda alt komiteler oluşturularak atölye çalışmalarına başlanacağı bilgisi verildi. Açılış konuşmasını Gazimağusa Kaymakalığından Mehmet Ali Onaç yaparak belediye ile kaymakamlığın ortak çalışmaları ileriye taşımak için paydaşların etkin katılımı ile Gazimağusa Kent Konseyi’nin kurulduğunu ifade etti. Onaç, Kent Konseyi’nin kentin paydaşlarını bir araya getireceğini, çalışma gruplarının kurulacağını, konseyin şehrin gelişiminin sağlanmasından halkın karar alma mekanizmalarına katılımına kadar çok sayıda faaliyet konusu olduğunu aktardı.

Gazimağusa Kaymakamı Özden Keser konuşmasında, Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay ile birlikte bu makamların geçici olduğunu bundan sonrası için ne bırakabileceklerini düşündüklerini, bu anlamda 1 yıldır konuştukları konsey fikrini hayata geçirdiklerini, çok ciddi insan kaynağının olduğunu ancak yaşam kalitesinin istenen düzeyde olmadığını amaçlarının bu insan kaynağını doğru şekilde kullanmak olduğunu söyledi. Günlük hayatta ülkenin iyi durumda olmadığını konuştuklarını, ancak nasıl adım atılacağının belli olmadığını ifade eden Keser “biz hep toplanıyoruz yoğunuz ama bir adım yol da ilerlemiyoruz, bu ülkenin bu şehrin mükemmel olması gerekirken, çok da iyi bir durumda olmadığımızı görüyoruz.” dedi. “Sizi burada görmek bizi mutlu etti, biz ne yaparsak sizinle birlikte yapmak istiyoruz” diyen Keser, “üniversitelerimizle projeler üretelim, sivil toplum örgütleri bize katkı koysun, bu ilk toplantımız. Bundan sonra workshoplar olacak, ayrı ayrı her konunun sorunları tartışılacak, politikalar geliştirip hayata geçireceğiz, inşallah birlikte çalışacağız. Ben çok keyif alırım, çok da gurur duyarım.” diye kaydetti.

Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay ise, Kıbrıs’ın 2. büyük kenti olan Gazimağusa’nın en büyük ve tarihi limanını bünyesinde barındırdığını, en geniş sulak alanların ve ülkedeki sera üretiminin yüzde 65’inin Mağusa’da olduğunu söyleyerek, oluşturulacak kent konseyinde eksikleri saptayıp çalışmak istediklerini ifade etti. Konseyin kurulmasında Kaymakam Özden Keser’in büyük rolü olduğunu, konseyin şehre çok önemli katkıları olacağına inandığını belirterek, Gazimağusa’nın çalışan ve üreten bir kent olduğunu, konseyin güzel bir örnek olacağını söyledi. Gazimağusa’nın limanının çok kültürlü bir yapısı olduğunu belediyenin de bu çok kültürlü yapıya saygı anlamında Mağusa genelinde 4 yabancı mezarlığın temizliğini yaptıklarını, bunun diğer belediyelere örnek olduğunu ifade etti. Okullarda yüzde 15’lik emlak vergisi oranının çok üzerinde katkı yaptıklarını, sağlıklı su kullanımı için okullarda depo temizliği yaptıklarını, bunun da diğer belediyeler tarafından yapılmaya başlandığını ifade den Uluçay, uzun süre çözülemeyen sorunların umutları kırdığını ancak güzel işlerin de çevreyi güzel bir şekilde etkilediğini söyledi. Başkan Uluçay, ilk toplantının başlangıç olduğunu, bundan sonra farklı konularda kadın, çocuk, gençlik meclislerinin ve komitelerin kurularak devam etmeyi planladıklarını, katılımcıların da görüşünü alacaklarını ifade etti.

Daü Rektörü Prof Dr. Hasan Kılıç ise, uzun yıllardır konuştukları düşüncenin hayata geçirilmesinin adımını attıklarını, katılımcılığı sağlamanın önemli olduğunu, bu adımı atanları kutladı. Kılıç, bu uygulamadan heyecan duyduğunu, kentin bir takım olanaklarından faydalanmaya ve üniversiteyi geliştirmeye çalıştıklarını, bu oluşumun kente ait olma duyduğusun geliştireceğini, paydaş olarak DAÜ’nün bu sürece katkı koyacağını ifade etti.

Ada Kent Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Bilgin Giray ise, eğitimci olarak konseye katıldıklarını, Mağusa’nın denizi ve sahiliyle çok nadir şehirlerden olduğunu ifade ederek, en büyük kazançlarının Mağusa’da birlikte yaşadıkları öğrenciler olduğunu, bu öğrencilerin buraya en iyi parayı bırakan kesim olduğunu, öğrencilere uygun altyapı ve yürüyüş yolları olmasının önemine dikkat çekti. Giray, eğitimde gelen yabancı öğrencilerden büyük kayıpları olduğunu, yabancı öğrencilerin azalmasında ekonomik nedenlerin çok fazla olduğunu söyledi.