Bu yıl  7 -11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festival, Girne Ramadan Cemil Meydanı ve Atatürk Anıtı arasında gerçekleştirilen Kortej yürüyüşüyle başladı. Ardından  Zeytinlik Köy Meydanında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı resmi açılış töreni gerçekleştirildi. 

Kortej yürüyüşünün ardından, Zeytinlik Köy Meydanında, festivalin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

Festivale, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye Cumhuriyeti’nden 14 ve İtalya’dan 1  ve ülkemizden de Belediye Başkanları katıldı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, belediye olarak festivali, zeytin ağaçlarının korunması, popülasyonunun arttırılarak gelecek nesillere aktarılması, bu konuda bir toplumsal bilinç oluşturulması,  zeytin, yan ürünleri, zeytinyağı üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla  düzenlediklerini dile getirerek, festivalin 21 yılda bu konuda önemli bir toplumsal bilinç yaratılmasına katkı  sağladığına vurgu yaptı.

Festivalinin bu yıl da birçok kültürel, sanatsal, sportif etkinliğe, konserler ve yarışmalara ev sahipliği yapacağını belirten Güngördü, Zeytinlik köy meydanında  kurulacak yaklaşık 60 stantta ise zeytin ve yan ürünleri  yanında Kıbrıs Türk kültürü, el sanatları ve mutfağına has  ürünlerin satışının yapılacağını ifade etti.

Girne Belediyesi’nin, Zeytinciliğin geliştirilmesi konusunda, Gaziantep Büyükşehir belediyesi ile haziran ayında bir protokol imzaladığını anımsatan Güngördü, “Yeşil Şehirden, Yeşil Adaya Projesiyle,  ülkede zeytincilik konusunda  çok önemli aşama kat edileceğine inanç belirtti ve projenin detaylarıyla ilgili bilgi verdi.

Proje amacının,  ülkedeki zeytin potansiyelini bilimsel  yaklaşımlarla arttırmak, çeşitlendirmek, zeytin ağacı, meyvesi ve ürünlere daha fazla ekonomik değer kazandırmak, üretimini teşvik etmek olduğunu kaydeden Güngördü, 1974  sonrasında, Kuzey Kıbrıs’ta  sayısı  1 buçuk milyon kök olan zeytin ağaçlarının sayısının bugün  600bine gerilediğini anımsattı.

Proje kapsamında 20 bin zeytin fidanının dağıtılacağını,  zeytin bahçeleri kurulumu, kadın istihdamının desteklenmesi ve zeytin yetiştiriciliği eğitimleri düzenleneceğini, Gaziantep Büyükşehir  Belediyesi tarafından  tarımsal makineleşme desteği de sağlanacağını  kaydeden Güngördü,  proje için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini sundu.

Konuşmasının sonunda Girne Belediyesi 21’inci Uluslararası Zeytin Festivali’nin düzenlenmesine katkı koyan herkese teşekkürlerini sunan Güngördü, tüm vatandaşları Zeytin Festivaline davet etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, zeytinin, ağacıyla, meyvesiyle, yan ürünleriyle, sağlığa faydaları  ve  dini inanışlarda taşıdığı anlamla, ülke kültürü için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleriyle, dünya genelinde birçok felaket yaşandığını anımsatarak, ülkede meydana gelen yangınlarda zeytin ağaçları ve ormanların  yok olmasından büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Tatar, ülkenin en büyük zenginliği olan çevrenin, binlerce yıllık ağaçların ve ormanların korunmasının  bir görev olduğunu vurguladı.

“Yeşil Şehirden, Yeşil Adaya “projesiyle, ülkenin 20 bin yeni zeytin ağacı kazanacağını, zeytin yetiştiriciliği ve ürünlerinin gelişeceğini dile getiren Tatar,  proje için  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini sundu.

Zeytinin, ülkenin önemli bir kültür olduğunu dile getiren Tatar, her ailenin bahçesine en az bir  zeytin ağacı dikmesinin, zeytin ağaçlarının sahiplenilip korunmasının, ürününün ekonomik değerinin arttırılmasının önemine vurgu yaptı.

Festivalde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Tatar, KKTC’nin güçlenerek,  Doğu Akdeniz’de egemen bir devlet olarak var olabilmesinin yolunun  üretmekten ve yeni yatırımları hayata geçirmekle mümkün olabileceğini dile getiren Tatar, Pandeminin üretmenin, yerel üretimin önemini ortaya koyduğunu anımsattı.

Kıbrıs Türk Halkının, vatanseverlikle, yetenek ve tecrübeleriyle,  Anavatanı Türkiye’nin de desteğiyle herşeyi başarabileceğini  belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ”İzolasyonlar ve ambargolar altında bizi diz çökertmeye çalışan  zihniyetlere sonuna kadar karşı duracağız. Mücadele ederek,  üreterek sonuna kadar var olacağız. Halk olarak bu ülkede gelecekte de  Türk Bayraklarının  gölgesi altında yaşamlarımızı sürdüreceğiz ”diye konuştu.

Konuşmasının sonunda,  festivale katılan İtalya Grada Belediye Başkanı Filipo Gasperi’ye de festivale katılımı için teşekkür eden Tatar, zeytinin İtalyanlar ve Kıbrıslı Türkler arasında ortak bir kültür olduğunu belirtti.

Birçok politik sorunla karşı karşıya olan KKTC’nin, Avrupa Ülkelerine  entegre olmak için elinden  geleni  yaptığını söyleyen Tatar, Kıbrıs Türk halkının barışa ve diğer ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmaya  inandığını vurguladı.

Kendini her alanda geliştirmeye çalışan  Kıbrıslı Türklerin Uluslararası toplumun bir parçası olmayı hak ettiğini  vurgulayan Tatar, Kıbrıslı Türklerle Akdeniz coğrafyasını paylaşan İtalyanlara Kuzey Kıbrıs’ı daha fazla ziyaret etmelerini, turistik, sportif, kültürel ilişkilerini  geliştirmelerini istedi.

Konuşmaların ardından, geleneksel zeytin tütsüsünün yakılmasıyla  festivalin resmi açılışı gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan protokol daha sonra stantları gezerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.

11 Ekim’de sona erecek Girne Belediyesi 21’inci Uluslararası Zeytin Festivali, bu yıl da birçok kültürel sportif sanatsal etkinliğe, yarışmalar söyleşiler ve  konserler  ev sahipliği yapacak.