Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı çağdaş yerel yönetim anlayışının ve katılımcı demokrasinin önemli paydaşlarından olan sivil toplum örgütleri ile toplantılar dizisi çerçevesinde Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV) ile görüştü. LTB’nin hizmete açtığı Dayanışma ve Eğitim Merkezi’nde yer alan toplantıya KTİHV adına Başkan Deniz Düzgün ve bazı mütevelli heyeti üyeleri katılırken belediyeden de ilgili yöneticiler görüşmede hazır bulundu. Görüşmede Başkan Harmancı, STÖ’lerin kullanımına da açık olacak olan LTB Dayanışma ve Eğitim Merkezive inşaatı devam eden Kadın Sığınma Evi hakkında bilgi verirken, insan hakları konusunda belediye ile vakfın yapabileceği işbirlikleri ve ortak projeler de konuşuldu.
Başkan Harmancı: “Lefkoşa’nın bir insan hakları şehri olması için ilgili adımları Vakıfla beraber atmak istiyoruz”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı kimlik ve yurttaşlık temelinde değil şehirde yaşayan herkesin ihtiyaçları temelindeki bir perspektifle Lefkoşa’yı aynı zamanda bir insan hakları şehri haline getirme vizyonu çerçevesinde adımlarını KTİHV ile beraber atmak istediklerini kaydetti.
“İlgili tüzükleri beraber inceleyelip hak odaklı bir ilerleme sağlayalım”
Vakfın üyeleri ile insan hakları odaklı çalışmaları beraber ileriye götürmek niyetinde olduklarını altını çizen Harmancı, “Vakıf temsilcileri, Belediye Meclis üyelerimiz ve belediye hukukçuları ile birlikte insan hakları odaklı bir düşünce ve vizyon ile ilgili tüzükleri inceleyelim ve beraber hak odaklı olan kapsamlı bir ilerleme sağlayalım.Bu çalışmalarda Şehirde İnsan Hakları Gündemi Evrensel Sözleşmesi, İnsan Hakları Şehri Gwangju Deklarasyonu ve İnsan Hakları Şehri için Yol Gösterici Gwangju İlkeleri sözleşmelerinden de faydalanabiliriz.” dedi.
Düzgün: “Hak odaklı belediyecilik adına LTB Kadın Sığınma Evi çok önemli”
KTİHV Başkanı Deniz Düzgün ise belediye ile yıllardır sürdürdükleri işbirliğini devam ettirmek istediklerini ifade ederek hak odaklı belediyecilik adına LTB’nin hizmete koyduğu Kadın Sığınma Evi projesinin çok önemli olduğunu ve şiddete maruz kalan kadınlara sığınma evi ile beraber sunulan hizmetlerin kadın hakları adına çok önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini vurguladı. Ülkede “İnsan Hakları Evi” gibi herhangi bir insan hakları ihlali olduğunda kişinin gidip başvurabileceği bir yer olmamasının büyük bir eksiklik olduğunun altını çizen Düzgün bu konuyla ilgili LTB ile ortaklaşarak bir proje üretebileceklerini kaydetti. İnsan hakları odaklı her çalışmada vakıf olarak yer almak istediklerini ifade eden Düzgün, LTB’nin tüzüklerin incelenmesi ilgili önerisini de olumlu karşıladıklarını belirtti. İnsan ticaretinin de çok önemli bir sorun olduğunu ve giderek yaygınlaştığını dile getiren Düzgün bu konuda LTB ile ne gibi çalışmalar yapılabileceğini de görüşmek istediklerini de sözlerine ekledi.