Kan bağışının önemi Değirmenlik Belediyesi Özle Türkel Sosyal Aktivite Merkezi’ndeki Panelde konuşuldu…
Türk Kızılayı ve Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay Derneği tarafından ‘Kan Bağışının Toplumsal Önemi’ konulu panel, dün akşam (13.09.2018), Değirmenlik Belediyesi Özle Türkel Sosyal Aktivite Merkezi’nde düzenlendi.
Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler’in ev sahipliği yaptığı panelde, kan bağışının öneminin yanı sıra, bölgemiz insanının bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi konuları irdelendi.
Panelin sunumunu Kıbrıs Türk Kızılayı Genel Başkan Sekreteri Şerife Tutku yaparken, Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü’nden Ceyhun Yörük de kendisine eşlik etti.
Her gidilen bölgede eğitim yaparak, sorunlara eğilmek ve kan temin etmek için gönüllü bağışçılar bulmayı amaçlayan Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay Derneği, ülkemizde yıllık 24 bin ünite kana ihtiyaç duyulduğunu, bunun 13 bininin karşılandığını ve geriye kalan 11 bin ünite kanı karşılamak için yola çıkıldığını kaydetti.
KARAVEZİRLER: “İLK HEDEFİMİZ 150 ÜNİTE”
Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Değirmenlik Belediyesi olarak köy muhtarları ile istişare içerisinde, bir plan ve program yapılacağını belirterek, kan bağışı yapılması için bölge bölge toplantıların düzenleneceğini kaydetti.
Karavezirler, ilk aşamada 150 ünite kanın karşılanabileceğine dair inancını da belirtirken, belediyenin bu konuda Kıbrıs Türk Kızılayı ile birlikte çalışacağını ve halka ulaşılacağını söyledi.
Ayıracağınız 30 dakika ile hayatlar kurtarabilirsiniz…
- 18-65 yaş aralığında 50 kg’ın üzerinde her sağlıklı birey kan bağışçısı olabilir.
- Erkekler 3 ay ara ile kadınlar 4 ay ara ile kan bağışında bulunabilirler.
- Bağışladığınız kanlar uluslararası laboratuvar yöntemleri ile tetkik edilir.
- Bağışlanan kanlar 3 ürüne ayrılır. Bunlar eritrosit, trombosit ve plazmadır. Bir kişinin bağışlayacağı kan 3 kişi için umut olur.