Sanatçı Yaşar Ersoy’un oyunlaştırıp yönettiği “Yangın Yerinde Kabare” oyunundan elde edilen gelir Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB)Kadın Sığınma Evi’ne bağışlandı. Geçtiğimiz yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları yönetimince sansürlenmesi sonrası tiyatrocuların dayanışma göstererek gönüllü görev alması ile 28 Ocak 2020’den itibaren sendikaların desteğiyle KTAMS Barış Salonu’nda sahnelenen oyunun geliri yönetmen Yaşar Ersoy tarafından LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya takdim edildi.
Harmancı: “Gelirin LTB Kadın Sığınma Evi’ne bağışlanması çok anlamlı”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı görüşme sırasında yaptığı açıklamada Yaşar Ersoy’un toplumsal, siyasal ve kültürel yaşamdaki yozlaşmayı mizahın etkileyici ve iğneleyici dili ile yansıtan “Yangın Yerinde Kabare” oyununun gelirini Kadın Sığınma Evi’ne bağışlamasının çok anlamlı olduğunu belirterek Yaşar Ersoy ve oyunda görev alan tüm ekibe teşekkür etti. Bu süreçte düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında Yaşar Ersoy ile dayanışma göstererek oyuna katkı ve destek sağlayan KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, DEV-İŞ, TES, BASIN-SEN, ÇAĞ-SEN, GÜÇ-SEN ve DAÜ-SEN’e de teşekkür eden Başkan Harmancı, sendikaların demokrasiyi,düşünce ve ifade özgürlüğünü,sanatın özgürce kendini ifade edebilmesini savunarak Ersoy’un projesini desteklemelerinin ortak mücadele anlamında büyük öneme sahip olduğunun da altını çizdi.
Ersoy: “Yasakçı ve sansürcü zihniyete karşı sanatçı dostlar ve sendikaların desteğiyle oyunumuzu sahneye koyduk”

Yönetmen Yaşar Ersoy da oyunun merkezi hükümet tarafından oynanması sürecinin durdurulmasının sanata konmuş yasak ve demokrasiyi özümseyememiş ülkedeki sansürcü zihniyetlerin bir müdahalesi olduğunu kaydederek, bu süreçte yılmayarak sanatçı dostlarının ve sendikaların desteğiyle oyunu sahneye koyduğunu ifade etti. Düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan kişiler ve örgütlerin desteğiyle sahnelenen oyunun gelirini baştan itibaren Kadın Sığınma Evi’ne bağışlamayı kararlaştırdıklarını belirten Ersoy, bu kapsamda Covid-19 süreci öncesine kadar gerçekleşen temsillerden elde edilen gelirin Sığınma Evi’ne aktarıldığını da sözlerine ekledi.
Altı kısa bölümden oluşan oyunu, Genç Oyuncular Memet Baydur, Vural Pakel’in oyunlarından,Aziz Nesin, Marcel Berguier ve Çetin Altan’ın makale ve hikayelerinden Yaşar Ersoy kurguladı, oyunlaştırdı ve yönetti.Oyunun müziklerini Ersen Sururi, koreografisini Melek Erdil, dekor, ışık ve yönetmen yardımcılığını Umut Ersoy yaptı.Oyunun canlı müziğini piyanosuyla Oskay Hoca icra etti. Afiş tasarımını Senih Çavuşoğlu ve Shahryar M. Alikhani yaptı.Oyunun ışık uygulamasını Hüseyin İstek, dekor uygulamasını Savaş Çiner, kostüm uygulamasını ise Tülfer Modaevi yaptı; fotoğrafları da Harun Uçar çekti.Oyunda Özgür Oktay, Döndü Özata, Melek Erdil, Melihat Melis Günalp, Barış Refikoğlu, Erol Refikoğlu, Işın Cem, Umut Ersoy, Irmak Refikoğlu ve Yaşar Ersoy rol alıyor.
Yoğun ilgi gören oyun yıl içinde temsillerini sürdürecek

İlk temsilden itibaren seyircinin yoğun ilgi göstererek salonu tıklım tıklım doldurduğu oyun Corona virüsünün ülkemizde görülmesi sonrasında alınan tedbirler dolayısıyla Mart ayında temsillerine ara vermişti. Oyunun normalleşme süreci bakanlar kurulunun alacağı karar sonrası devam etmesi planlanıyor.